• 1. Daha Önce SEOcry.com üstünden yayın yapan sitemiz Cryptosam Forum olarak yeni alan adımıza aktarılmıştır.
    2. Sitemize kayıtlar incelemeden geçerek tamamlanmaktadır. Tüm kayıtları tek tek inceleyerek platformumuzda en doğru kişiler ile fikir alış verişi yapmaya - yapmanıza gayret ediyoruz.

E-ticaret Sistemleri İle İlgili Tecrübelerimizi Paylaşalım

yasaronal

Kayıtlı Kullanıcı
Birçok kişi e-ticaret girişimi yapıyor yada yapma hesabı yapıyor. Fakat kendimin ve birçok kişinin gördüğüm nasıl bir başlangıç yapılacağı ve hangi yöntemlerle satışa ulaşılacağı konusunda bilgi karmaşası ve eksikliği söz konusu.
Burada varsayımlardan değil, tecrübelerden bahsetmek ve bahsetmenizi istiyorum. Canlı örneklerden yola çıkarak daha net sonuçlar elde edilebilir olarak görüyorum.

Şimdi açık kaynak (opencart, magento, prestashop) ve sistemlerini kiralayan yazılımlar (ideasoft, tacirnet, bilginet, tsfot, projesfot, kobimaster); reklam modelleri(facebook, google adwords, diğer sektör siteleri) ; ve diğer tecrübelerle ilgili yazılarınızı bekliyorum.

Şimdiye kadar 3 ayrı sistem üzerinde e-ticaret sistemi yönetme fırsatım oldu. Bunlardan ilk ikisi kendi adıma değildi. Yani aile şirketimiz adına gerçekleştirdiğim eylemlerdi. Bunlardan ilki ideasoft sistemi üzerineydi. Genel olarak yazdıklarımda şahsi yapılan hataları işin içine dahil etmeden yazmak istiyorum. İdeasoft sitemizin hiç açılmadığını yada hata verdiğini görmedim. Bu bahsettiğim örnek sanırım 2010 yılındaydı. Sistemleri sabit, herkesin söylediği ve onlarında kabul ettikleri, sisteme ekleme yapmak imkansız yada yapmıyorlardı. Fakat şirkete herzaman ulaştım ve yazdığım tüm mail yada ticketa cevap aldım. Aldığım cevaplar zaten söylediğim sınırlar dışına çıkıyorsa yapamıyoruz cevabı aldım. Fakat sistemde halihazırda mevcut olan şeyler ve varyosyonlar ile ilgili yardımları söz konusuydu. Şimdilerde firmanın kendisini daha çok geliştidiğini görüyorum. Benim çalıştığım zamalarda tema tasarımı yapmıyorlardı. Kendilerinin 4-5 farklı tasarımları vardı ve bunların 8-10 farklı renk kombinasyonlarıyla 80-100 tane temayla hazır sistem şeklinde satış yapıyorlardı.

İkinci girişim; Kobimaster sistemi üzerineydi. Sistem çok karmaşık bir yapıdaydı benim çalıştığımda, yardım destek konusunda sınırlarının ötesi yardım söz konusuydu. Fakat yardım yeterliliği sıkıntılıydı. Hele bir bayram zamanı yaşadığımız sitenin kapanması ve 4-5 gün kapalı kalması sorununu unutamıyorum. Şirketten kimseye ulaşamıyordum. Bu girişimimiz çok kısa sürede firmanın yaşattığı sıkıntılardan bıktığımızdan dolayı bitti. Kobimaster 2011 yılındaki bu girişim zamanında hüsran ettirdi bizi.

Üçüncü ve son girişimim; Kendi adıma yaptığım ilk girişimdir. Bu girişime kadar geçen sürede edindiğim tecrübe ile firmalardan soğumuş halde opencart yazılımı üzerine kurulu olan bir ajans desteğiyle girişimi gerçekleştirdim. Kendime özel bir tasarım yaptırdım. Fakat ajans şimdiye kadar bana bir sürü sorun yaşattı. Tema tasarımı konusunda ülkemizdeki yazılımcı ve tasarımcıların çok fırın ekmek yemesi lazım bence. 3 ay gibi uzun bir sürede temanın html dökümünü bitirerek, istediğim şekilde sisteme entegre ettiler. Fakat ajansın yeni kurulmuş olması ve farklı tecrübesizliklere maruz kaldığımdan dolayı, yılgınlıklar ve cesaret eksiklikleri meydana geldi. Şimdi sisteme yeni ürün bile eklemez hale geldim. E-ticaret işi şevk ve zevk işi. Arkanızdaki güç ile bazı şeyleri düşünmeden yola devam etmelisiniz. Temanın neresinde hata çıkacak. Sistem nerede error verecek, sistem kapanacak mı (server taraflı) gibi sorunları yaşama düşünceleri insanı bazı şeylerden geriye düşürüyor. Şimdi kendime bir firma arayışındayım. Ama şimdiye kadar harcadığım bir sürü paranın boşa gitmesi beni bazı şeylerden geriye atıyor.

Kısaca şimdiye kadar net olarak başarılı bir e-ticaret girişimim olamadı. Fakat bazen biraz aceleci mi davranıyorum diye kendime soruyorum...

Bunlar haricinde; farklı kişilerde sosyal linkle edinme konusunda, facebook ücretli reklamlar konusunda tecrübelerim oldu. Çok net olarak satışa dönüşen, sirkülasyonu artıran bir yöntem olmadıklarını düşünüyorum. Bunun haricinde 3 ay gibi bir süre sosyal medya danışmanlığı adı altında sadece tasarım yaparak birşeyler paylaşılması için ütüldüm. Bana göre sosyal medya işi plan, program işi. Yani neyi ne için yaptığını bileceksin ve ona göre yapacaksın.

Bunca zaman, firma, kişiler tecrübemin katlanmasına yardımcı oldu. Sanırım yakında bu işi tamamen kendim yapmaya başlarım. Şahsımın bir yazılım dili bilgisi olmaması hep beni bu tarz şeylerden geride tuttu. Ama bazı şeyleri öğrendikten sonra yazılım dili biip bilmemeniz çok sorun olmayacağı düşüncesindeyim.

Sizde bu yazdıklarıma yorumlarınızı yazabilir, kendi tecrübelerinizi bana ve konu okuyucularına aktarabilirsiniz. Sizce nasıl davranmalıyım bundan sonra fikirlerinizi alayım...
 
Aslında yaşadığınız tüm olumsuzluklar sizin için çok önemli bir tecrübe olmuş ve bundan sonra daha sağlam adımlarla ilerleyeceğinize eminim. Bahsettiğiniz kendi sistemleri satan firmalardan emin olun tek başı ağrıyan siz değilsiniz. Bizde E-ticaret sitesi kuruyoruz müşterilerimize. İlk başlarda kendimize ait bir yazılımın satışı ile yola çıktık ve her müşteri de biraz daha gelişti yazılım ama sonunda açık kaynak olan opencart altyapısının satışına dönmek zorunda kaldık. Bunun en büyük sebebi müşteriye hosting bilgisi veremiyor olmamız.(ne kadar şifrelesenizde fayda etmiyor tecrübeyle sabit) Müşterinize hosting vermiyorsanız server tarafında her türlü desteği siz vermek zorundasınız ve en önemlisi de e-ticaret sitelerinde günlük yedekleme yapabiliyor olmanız şart. Biz sırf bu yüzden artık sadece opencart yapıyoruz ve emin olun ideasoft'a milyarlar vererek yaptıracağınız bir web sitesinden hiç bir eksiği olmuyor. Ve sistem tamamen size ait olduğu için dilediğiniz zaman yedekleme yapabilir, isterseniz hosting değiştirebilirsiniz.

Benim size tavsiyem bir daha ki girişiminizde kesinlikle açık kaynak bir yazılım ile yola çıkmanız. Yazılım dili bilmiyorsanız dahi en azından istediğiniz eklentileri kurabilecek ve kullanabilecek kadar forumlardan destek alabilirsiniz. Ücretli alacağınız eklenti ve modüllerde zaten satıcıların yeterince destek verdiğini sanıyorum. Özel tasarım yaptırmaktansa Theme Forest'ten çok güzel mobil uyumlu tasarımlar alabilirsiniz.

E-Ticaret yapıyorsanız instagram da kesinlikle aktif olmalısınız. Satışla sonuçlanan ziyaretçi akışı en fazla oradan geliyor. Facebook, Google Plus gibi sosyal medya platformlarınıda aktif kullanabilirsiniz. Hatta mümkümse (opencart da bu da mümkün) facebook mağaza uygulaması yaparak veya yaptırarak daha fazla etkileşim sağlayabilirsiniz.
 
Sizce en kullanışlı ve Türkiye şartlarına en uygun halde olan yad auygun hale getirilebilecek açık kaynak yazılım hangisidir?
 
Ben sadece Open Cart kullanıyorum ve bunu tavsiye ediyorum. En azından desteği ve modülleri ile yapamayacağınız hiç bir şey yok. Magento kullanabilmek için ona uygun bir hosting bulman lazım her hosting de çalışmıyor ve desteği bana kalırsa Türkiye de çok zayıf ama çok kaliteli bir sistem. Prest shop hiç kullanmadım.
 
Bende tek ürün üzerine bu günlerde düşünüyorum. Ama tam e ticaret sayılmaz belki.Toptancının ürününü onun üzerinden satacağım. Yüzde 15 kar almayı düşünmekteyim.vergi fatura kargo hepsi toptancının üzerinde olacak. Böylelikle ilk e ticaret denememi yapmayı düşünüyorum. Bu yüzden tecrübelerinizi dikkatle okudum.
 
Türkiye de e-ticaret biraz karmaşık birşey, özellikle ajans bazında çalışınca iş iyice işin içinden çıkılmaz hale geliyor.

Basit örnek verecek olursam;

Türkiyede bayiilik al komisyon ile satış yap kafası çok fazla hakim (hazır xml ler vb...) ama şu hep atlanıyor büyük rekabet e girmek için büyük para gerekir. -hiç bana robinhood hikayesi anlatmayın-

Öncelikle eticaret işine girmek isteyenlerin yaptığı 3 büyük hata var;

1-) Hedef kitle belirleme

Ürün satıyorsunuz, lakin ürününüzün hedef kitlesini hangi sosyal mecraalarda olduğunu analiz etme işini ajans yada danışmanlara değil kendiniz bulmak zorundasınız.

Atıyorum anime ile ilgili bir ürün satıyorsanız adwords yerine bilinen anime sitelerine reklam vermek daha mantıklı bir hareket olur.

2-) Ürün belirleme

Büyük bir firmanın bayiiliğini aldınız size bir xml verdi yapılan en büyük hata o xml i koyup sonra da iş yapmaya çalışmaktır.

Atıyorum ps4 satışı için gireceğiniz rekabet ile ps4 ün incik cincik parçasına gireceğiniz rekaber farklıdır ürünleri tek tek analiz edip hangi ürünlerin rekabeti az ise o ürünlere seo bazında ağırlık verilmesi kısa vadede sizi akmasa da damlar duruma dürüme getirir.

3-) Platform seçimi

Öncelikle bizim ülkede herkes programcılık vb... bilmez opencart, wordpress commerce seçenek olarak iyi olsalarda yapı olarak herşeye izin vermezler ve her işte başarılı olmazlar - maalesef- o yüzden nasıl bir sistem gerekeceğini düşünüyor iseniz araştırın ve buna göre bir platform seçimi yapın.


Son olarak naçizane tavsiyem herkesin musallat olduğu işler yerine butik işler yapın eticarette, butik işten kastım sürümü ve kitlesi az işlerde rekabet daha gevşektir dolayısı ile kısa vadede akmasada damlardan kar' a geçmeniz ve yeni ürün gamlarına yatırım yapmanız daha kolaydır.

E-Ticaret işi uzun vadeli planlama gerektirir ve düşünme kısa vadede para basmak için o parayı kazandıracak yatırıma ihtiyacınız vardır bunu unutmayın.
 
Ben son girişimim için detay vermedim. Fakat sektör olarak butik bir sektör diyebilirim. Fakat ulusal bir marka yada teknolojiye dönük bir firma olmadığı için bayilik alsanız da xml olayı burada yok. Onun için bazı şeyleri kendi dişiniz tırnağınızla yapmanız gerekiyor...
 
Bende tek ürün üzerine bu günlerde düşünüyorum. Ama tam e ticaret sayılmaz belki.Toptancının ürününü onun üzerinden satacağım. Yüzde 15 kar almayı düşünmekteyim.vergi fatura kargo hepsi toptancının üzerinde olacak. Böylelikle ilk e ticaret denememi yapmayı düşünüyorum. Bu yüzden tecrübelerinizi dikkatle okudum.
E-ticaret için güzel bir konu olacağı kanısındayım. @kranos tek ürün üzerine daha mantıklı gibi bu konuda bana da haber verirseniz sevinirim hocam. %15 çok olmasa da az da değil. Teşekkürler.
 
Stoksuz toptancı üzerinden kargo ve faturalandırma şeklinde çalışacaksanız, çalışacağınız toptancıyı bence iyi araştırın. Ürünün kalitesi, garantisi, teslim süresi, çalışma şekilleri ödeme gibi konularda detaylı görüşmeden çalışmayın. Sonuçta ürün ile ilgili bir sıkıntı olduğunda müşteri sizi bilir ve gerekli kurumlara şikayet edeceği kişi sizsiniz.
 
opencart + bootstrap
payu + iyi tedarikçi
hedef kitle + doğru reklam politikası
hızlı deste/kargo + para sayma makinesi
 
opencart + bootstrap
payu + iyi tedarikçi
hedef kitle + doğru reklam politikası
hızlı deste/kargo + para sayma makinesi
Çok konsantre bir cevap olmuş. :)

Fakat "hedef kitle + doğru reklam politikası" kısmını tecrübelerinizle biraz açma ve örneklerle anlatma imkanınız olursa daha yarayışlı bir iş olacak.
 
opencart + bootstrap
payu + iyi tedarikçi
hedef kitle + doğru reklam politikası
hızlı deste/kargo + para sayma makinesi
öyle bir dünya yok.

ek olarak: ben platin market, ticimax ve ideasoft kullandım. 2'sini hala kullanuyorum. Tasarımsal olarak platinmarketin ücretsiz tasarımları iyi fakat site kodlama türü nedeni ile ağır. İdeosoftun tasarımları berbat, özel tasarım yaptırsanız bile ana kalıbı değişemiyorlar sisteme uymadığı için.. tavsiyem ideasoft.

Reklam olarak facebook ucuz fakat dönüşümüde daha az google'a göre. Ama kesinlikle firma facebook sayfanız 1 milyon olana kadar reklamlar durdurulmamalı.

adwordse gelirsek bilgisiz iseniz fazla zarar edersiniz tavsiyem öğrenene kadar sürekli adwords danışmanlarını rahatsız edin. ücretli danışmanlığa hiç gerek yok, size tecrübe katmaz.
 
Son düzenleme:
Sanırım kendi başıma tekrar opencart bir girişim yapacağım. Bu girişimi iyi planlayarak, net ve iyi bir ilerleyiş sağlamayı düşünüyorum. Gözüme themeforest dan bir tema kestirdim. Bunu satın aldıktan sonra, sanal pos eklentisi satın alıp başlayacağım. Sanal pos için kişi yad afirma öneriniz var mıdır acaba?
 
Sanırım kendi başıma tekrar opencart bir girişim yapacağım. Bu girişimi iyi planlayarak, net ve iyi bir ilerleyiş sağlamayı düşünüyorum. Gözüme themeforest dan bir tema kestirdim. Bunu satın aldıktan sonra, sanal pos eklentisi satın alıp başlayacağım. Sanal pos için kişi yad afirma öneriniz var mıdır acaba?
iyzico.com öneririm eklentiden para almıyorlar
 
opencart çünkü, siz müdahele edemeniz bile, programcınız istediğinizi yapabilir
bootstrap çünkü amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok en iyi tarayıcı uyum alt yapısı ve alışveriş/gezintilerin sadece şimdilik %40'ı mobil üzerinden
payu, biliriz ki ödeme yöntemi önemli 15tlye taksit yapan var, şirket olmayanlar için en ideali payu eğer şirketseniz bence gerek yok
hedef kitleniz sektörel bir portalda da olabilirler, facebookta gezerken alışverişle ilgilenmeyen profil olabilir sektörel analiz gerekir bence
hızlı destek gerekir biliriz ki yazışmalar artık anlık ve çoğu kimse maili etkin kullanmıyor.

birde şöyle bir dünya var hiç bir şeyine dokunup müdahale edemediğiniz bir sistem alırsınız adwors reklamı kasarsınız.
ticarette alırken kar edelim
 
Sanal pos hizmeti için payu.com.tr ile çalışabilirsiniz. Her bankaya ayrı ayrı ücret ödemektense tek altyapı ile 6 bankaya taksit yapabiliyorsunuz ve en iyisi de BKM express destekli. Çarşamba gece 24:00 hesap kesimi, aynı haftanın cumasında da ödeme yapıyor. Open Cart için payu modülü çok daha ucuz olur diye düşünüyorum. Benim çoğu müşterim payu ile çalışıyor. Güncel komisyon oranlarını ve sitesinde bulabilirsiniz. Tek sıkıntı eskiden giriş aidatı almaz, kullanmaya başlayınca aylık 50 TL keserlerdi, şimdi peşin 1 yıllık 600 TL talep ediyorlar. İllaki Türkiye'de bir şey rağbet görünce ve rakip olmayınca .............. kalkıyor.

Bunun dışında alternatif olarak iyzico var. Çok fazla incelemedim bunu ama opencart için modülü ücretsiz veriyor ve giriş aidatı istemiyor sanırım ama onların ödemeleri biraz daha farklı diye biliyorum.
 
@yasaronal ne kadar bütçeli bir girişim yapıcaksın bilmiyorum ama başta paypal ve havale ile satsana? paypaldan kredi kartı ile ödeme yapabiliyor alıcı.
 
Geri
Üst