Backlink sahibi olmadan ilk sırada yer alan siteleri incelediğimde şu kanaate varmıştım: Bazı sektörlerdeki sitelerin çok backlink sahibi olması doğal olmadığı için, bu sektörlerde backlink kassan da fayda görmeyebiliyorsun.
Forumda bir arkadaş Halı Yıkama üzerine konu açmıştı. Mükemmel bir örnek olmasa da onu ele alalım. İşi halı yıkama olan birini çok sayıda web sitesinin refere etmesi, sayfalarının sosyal medyada büyük paylaşımlar alması normal değil.
Tahminimce Google her kelime için milyonlarca aday siteyi inceliyor, tüm parametrelerde ortalama değerlerini alıyor ve sivrilen siteleri bu ortalamalara göre belirliyor. Sektördeki sitelerin ortalama backlinki 0-3 arası iken sen sitene 50-60 backlink alırsan hem spam muamelesi görme ihtimalin artıyor, hem de backlinkin etkisi diğer parametreler kadar olmuyor.
Yine de bu tip kelimelerde backlink ile yükselme şansı yok mu? Gözlemlerime göre var. Hiç spam şüphesi yaratmayacak güvenilir ve güçlü sitelerden alınan backlinkleri Google gözardı edemiyor. Site yeni yayınlanmışken hızlı, güvenilir ve yaygın bir backlink çalışması yaparak Rıfkı'nın "N'oluyor len?" diyerek sitenizi alelacele ön sıraya koymasını sağlayabilirsiniz, fakat orada uzun süre kalmasını nasıl sağlarsınız bilemiyorum.
Benim tavsiyem bu tarz kelimelerle karşılaştığınızda backlink yerine daha ince detaylarla fark yaratmanız. Site teknolojisi, domain süresi, site hızı gibi...